Teruskan Perjuangan bagi Memperluaskan Kerusi Rakyat

Teruskan Perjuangan bagi Memperluaskan Kerusi Rakyat
PRU-13 "Misi PR KE PUTRAJAYA"

Monday, March 7, 2011

Permerhatian jauh Pilihanraya Kecil, Pemerhatian dekat tugas dan industri automotif

Setelah agak lama, hari ini barulah berkesempatan membuat sedikit "entry" dalam blog ini. Selama dua minggu ini saya agak sibuk di Eropah, dah kini sedang berada di London City Airport. Saya hanya sempat mengikuti berita melalui telefon bimbit kerana terlalu sibuk.

Kepada petugas PAS dan Pakatan Rakyat saya ucapkan tahniah atas kerja keras anda, kekalahan adalah biasa bagi kita. Memang pemerhatian saya kita berhadapan dengan lawan yang ikat kaki da tangan kita, cuma mulut sahaja belum terkatup itulah sebabnya maklumat tidak sampai kepada penduduk DUN Kerdau dan Merlimau. Kepada pemimpin BN jangan terlalu ego, kemenangan anda tidak lebih dari menggunakan jentera kerajaan dan memanipulasi media. Tahniah BN kerana pandai berbohong dan pembohongan anda dipercayai.

Saya berkesempatan berada di Munich, Paris dan London sepanjang dua minggu ini. Pemerhatian saya dari dekat untuk industri automotif negara serta Kerajaan Malaysia. Saya kira pembelian kereta sport untuk PDRM menggunakan Mitsubishi Evo 10 agak membazir, memandangkan keuntungan Proton yang agak baik bagi segmen kereta Proton serta kerugian Kumpulan Proton disebabkan penjenamaan semula Lotus, saya kira adalah lebih baik PDRM dan Kerajaan Malaysia menghentikan pembelian kereta Polis Sport dari kenderaan luar, gunakan Lotus Evora.

Saya terperanjat Polis U.K menggunakan Lotus Evora tetapi Polis Malaysia menggunakan Evo 10. Daripada kerajaan membiarkan Kumpulan Proton rugi sebab Lotus, baik bantu Proton menggunakan produk Lotus. Lotus Evora mempunyai kekuatan disemua segi bagi sebuah kenderaan sport berbanding Evo 10 kecuali ianya didatangkan dengan 2 tempat duduk. Bagaimanapun setakat saya nampak Evo 10 yang dibawa oleh Polis tidak lebih dari 2 orang di dalam kereta. Saya juga percaya harga Evora juga lebih murah berbanding Evo 10, jadi adalah lebih baik daripada wang pembelian dihantar ke Mitsubishi ianya dihantar ke Lotus Group anak syarikat Proton, setidak-tidaknya Lotus Group boleh mengurangkan perbelanjaan menggunakan wang Kumpulan Proton.

No comments: